Пити чи не пити зелений чай? | Краса та здоров'я



Пити чи не пити зелений чай?

Категорії статей: Харчування ;

зелений чай
зелений чай
зелений чай
зелений чай
зелений чай

Споконвіків зелений чай вважається джерелом здоров'я і довголіття, особливо в країнах Сходу. До нас традиція пити зелений чай прийшла не так давно. Часто ми чуємо про його користь - із сторінок газет і екранів нам розповідають про його розслабляючі, тонізуючі якості, рекомендують при підвищеному тиску, в цілях виведення токсичних речовин з організму, розхвалюють його протизапальні дії. Але, на жаль, навіть настільки чудовий напій не є панацеєю і теж має свої мінуси. Про них мова піде пізніше, а спершу про його цілющі властивості.

В чому полягає користь зеленого чаю?

Про корисність зеленого чаю можна говорити годинами, проте зупинимося на самому для нас цікавому - на властивостях, які сприяють красі. Зелений чай стимулює роботу шкірних покривів, викликає потовиділення і прочищає пори. Завдяки поліфенолам, зелений чай прискорює обмінні процеси, сприяє розщеплюванню жирових відкладень, при регулярному вживанні - знижує рівень холестерину в крові. Зелений чай може виступати у ролі засоба для схуднення, так як він пришвидшує обмінні процеси та тим самим спалює жир. Це відмінний засіб для зменшення відчуття голоду і підтримки тонусу. Зелений чай містить фтор, який у свою чергу корисний для зубів та ясен. Тому дуже корисно полоскати зуби зеленим чаєм (свіжозавареним) для запобігання карієсу . Зелений чай широко використовується в косметиці, на його основі пропонуються маски, омолоджуючі креми, шампуні, тоніки для обличчя. Доведена його корисність для шкіри обличчя, він покращує колір обличчя і уповільнює процес старіння завдяки великому вмісту антиоксидантів.

Як же заварювати зелений чай?

Найбільшу користь чай може принести лише в перших 20-30 хвилин після заварювання (яке триває близько 10 хвилин). Причому, якщо ми п'ємо чай відразу після заварювання - отримуємо тонізуючий, збуджуючий ефект, через 5-10 хвилин - чай надає заспокійливий ефект. А вже якщо ми п'ємо чай, заварений більше 5 годин тому, повторно прокип'ятивши його або додавши окропу - такий чай може принести лише шкоду.

Має значення і час чаювання - в нашій країні найчастіше чаювання вважається логічним завершенням сніданку або обіду. Але свою благотворну дію чай надає лише тоді, коли ми вживаємо його окремо - хоч би з півгодинною перервою після їди, причому схудненню він може сприяти якщо випивається без цукру і всіляких солодощів «до чаю»: печива, цукерок, тістечок. Проте варто пам'ятати, що зелений чай не слід пити на "голодний шлунок", а також у великій кількості, оскільки напій здатний викликати стан, схожий на сп'яніння.

Говорячи про лікувальні властивості, потрібно мати на увазі і якості самого чаю - більшість запропонованих нам у продажу трав'яних зборів і чаїв в пакетиках частенько є низькоякісними зборами, насиченими навіть не ефірними маслами, а різними штучними ароматизаторами. Безумовно, чай в пакетику заварювати куди зручніше, але ризик отримати неякісний продукт при цьому збільшується у багато разів. Купуючи чай «на розважування», ви хоч би бачите, якої якості чай.

І чим же загрожує надмірний вжиток зеленого чаю?

Існує цікава історія про те, що одному французькому лікареві дозволили провести дослід на засуджених до страти злочинцях: одного поїли кавою, а іншого чаєм. Перший дожив до 80 років, другий - до 70, а лікар, що не вживав ні того, ні іншого, помер на 62-м року життя...

Зелений чай у великих кількостях шкідливий при захворюваннях серцево-судинної системи: він підвищує ризик тромбоутворення, а відповідно і ризик інфарктів і інсультів.

Також міцний зелений чай протипоказаний при зниженому тиску і схильності до непритомності. Ця ж заборона актуальна і для хворих гастритом, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки - прийом зеленого чаю у таких хворих може викликати печію, біль в шлунку, кишкові коліки. А зелений чай з додаванням женьшеню протипоказаний при онкологічних захворюваннях, а також для жінок після менопаузи - женьшень підвищує кількість естрогену, що може стимулювати розвиток пухлинних захворювань.

Кофеїн, який міститься в будь-якому чайному напої, при надмірному прийомі міцного зеленого чаю здатний викликати важкі порушення сну, а також виснаження організму, посилене серцебиття і навіть тремтіння в руках.

А вже про те, що зелений чай сприяє каменеутворенню в нирках, якось не прийнято говорити зовсім. Якщо повністю замінити денну дозу рідини зеленим чаєм (що дуже модно у фітнес-середовищі), то така надмірність може привести до отруєння організму поліфенолами, і це деколи викликає серйозні порушення для нирок і печінки. І це при тому, що саме завдяки поліфенолам зелений чай вважається таким корисним напоєм!

Що ж робити?!

Фахівці рекомендують купувати чай на розважування в спеціалізованих чайних лавках - це зведе до мінімуму всі небезпеки від цього тонізуючого напою. Ну а всі протипоказання в більшості випадків стосуються його міцної насиченої заварки і надмірного вжитку. Ідеально для здоров'я - це пара невеликих чашок правильно завареного зеленого чаю в день.

Відео на тему:

Написати коментар/показати коментарі

Останні коментарі

  • tira: Я ходила на специальные массажи, но это только в качестве вспомогательного ...
  • Іра: Гарно!...
  • bogdana: невдається...

Цікаве у мережі: