Дієтичні страви - що з чим і навіщо
Категорії статей: Харчування ;
Дієтичні страви бувають різні, тут суть у визначенні: дієтичні. Яка дієта, таке і страви, а дієта може бути самою різною. Основне, звичайно, правило «не»: несолоні, несолодкі, негострі, нежирні.
Але той, хто вважає, що дієтичні страви ще і несмачні, осоружні і нудотні, в корені неправі. Із здорової точки зору чебурек, що витікає рідкою отрутою і несе в своєму лоні запас калорій на тиждень, куди як нудотніший. Тим більше і нудити від нього буде по-справжньому, запитаєте потім в своєї печінки.
В принципі, все і завжди залежить від того, як приготувати.
Особливості приготування:
Не рекомендується готувати дієтичні страва про запас, а заготовлені продукти чистити і готувати заздалегідь, заморожувати, консервувати, маринувати. Для того, щоб звести термічну обробку до мінімуму і полегшити переварювання, продукти бажано нарізувати дрібно, солити в тарілці, їсти повільно, насолоджуючись стравою, вживати невеликими порціями.
Дієтичні страва в раціоні виконують багато функцій.
Профілактика захворювань виходить зі всього вищесказаного. Боїтеся інфаркту? У сім'ї всі алергіки? Навчіться готувати дієтичні страви і ці діагнози залишаться для вас лише словами.
Дієтичні страви сприяють не лише зниженню маси тіла. Вони сприяють вирішенню величезної кількості проблем - у тому числі і із здоров'ям (та ж зайва вага - це медична проблема). Але в деяких ситуаціях дієтичні страва - елемент терапії, причому вельми важливий. Наприклад, при діабеті дієтотерапія - основа лікування. Виразка, ішемія, гіпертонія, анемія - список можна продовжувати.
Кращий спосіб визначитися з «своїми» дієтичними стравами - відвідати фахівця-дієтолога. Кваліфікований лікар підкаже не лише меню (можливо, навіть рецепти), але порекомендує і способи приготування, зберігання продуктів.