Вже зовсім скоро на прилавках з'являться свіжі овочі - морква, буряк, капуста, кабачки, зелень. Їх можна використовувати для того, щоб відновити здоров'я після тривалої зими. Допоможуть в цьому овочеві соки, які мають одну чудову властивість: основну масу шкідливих хімікатів, що застосовуються для їх вирощування, вони залишають в клітковині самого плода.
Чим корисні овочеві соки
За довгу зиму наш організм втомився від малорухливого способу життя, відсутності вітамінів і мінеральних речовин. В результаті після декількох місяців зими сповільнився обмін речовин, прийшли млявість, сонливість вдень і безсоння вночі, головні болі.
Аби відновити правильний обмін речовин дамо нашому організму овочеві соки, які містять:
вуглеводи - вони відразу ж поступають в кров і стають джерелом енергії;
вітаміни - вони входять із склад ферментів, у багато разів прискорюючих всі біохімічні процеси в організмі;
мінеральні речовини - без них не обходиться жоден біохімічний процес, а обмін речовин складається з маси таких процесів;
рослинні ферменти і гормони - також активізують змінні процеси;
органічні кислоти - стимулюють вироблення травних соків;
фітонциди - речовини, що володіють антибактеріальними властивостями;
флавоноїди - рослинні пігменти, здатні змінювати реакцію організму на інші речовини, наприклад, на алергени, віруси і так далі;
поліфеноли - органічні речовини рослинного походження, які є потужними антиоксидантами, мають протизапальні, протиракові, антибактеріальні, противоокислювальні властивості, позитивно впливають на діяльність головного мозку;
хлорофіл - зелений пігмент, що міститься в овочах зеленого кольору (кабачках, огірках, листовій зелені), має побудову на молекулярному рівні близьку до гема (залози гемоглобіну) і завдяки цій схожості сприяє зміцненню клітинних мембран, формуванню сполучних тканин, зміцненню імунітету.
Як правильно пити овочеві соки
Для того, щоб овочеві соки принесли максимум користі, їх потрібно пити правильно:
приймати соки потрібно тривало, бажано протягом всього сезону свіжих овочів, до наступної зими;
кількість чистого соку не повинна перевищувати 300 мл в добу (можна менше); випивати сік можна в 2-3 прийоми за півгодини до їжі, якщо він здається дуже концентрованим, його можна розвести водою; на ніч свіжовичавлений сік краще не пити - він дещо бадьорить;
овочеві соки можна змішувати; основою можуть стати соки, які можна пити у великих кількостях без шкоди для здоров'я, - огірковий, гарбузовий, кабачковий, томатний; до них можна додавати морквяний, буряковий, капустяний і сік будь-яких інших овочів; добре поєднується з овочевими соками яблучний сік; у кожну порцію овочевого соку бажано додавати сік листової зелені (кропу, петрушки і так далі);
готувати сік потрібно безпосередньо перед прийомом, виключення складає лише буряковий сік, який повинен постояти в прохолодному місці близько години, після чого його можна додати до інших овочевих соків; буряковий сік потрібно починати приймати із столової ложки в день, розводячи його водою або додаючи в інші соки (але не більш за третину стакана), оскільки цей сік деякі люди переносять насилу: він викликає нудоту і здуття живота; якщо ви не переносите буряковий сік, то не вартує його приймати, в інших соках також багато необхідних для організму речовин, а буряк краще їсти у відвареному вигляді - це теж корисно.
Раз на тиждень можна проводити розвантажувальні дні, під час яких потрібно пити овочеві соки, розведені водою. Всього за добу потрібно випити 1,5 літра рідини, співвідношення соку і води в якій має бути 1:3. А оскільки організм цього дня не отримує твердої їжі, а значить, калові маси не просуваються по кишечнику, перед розвантажувальним днем необхідно зробити очисну клізму.
Окремі овочеві соки
У різних овочах містяться різні компоненти, тому вони по-різному впливають на організм:
морквяний сік - його основна корисна речовина - каротин, з якого в організмі людини утворюється вітамін А; вітамін А захищає нашу шкіру від передчасного старіння, волосся робиться від нього блискучими, а нігті не ламаються і не розшаровуються; покращується зір і імунітет; у морквяний сік потрібно додавати чайну ложку рослинної олії: вітамін А - жиророзчинний вітамін;
буряковий сік - містить багато мінеральних речовин, активізує процес травлення, рухову активність кишечника і жовчовивідних шляхів; містить багато йоду, тому покращує роботу головного мозку; сік готується лише з червоних сортів буряка;
капустяний сік - відновлює цілісність слизистої оболонки шлунково-кишкового тракту, володіє противиразковими властивостями, запобігає процесу перетворення вуглеводів в жири;
гарбузовий сік - містить багато каротину, добре очищає кишечник, виводить токсини з організму, нормалізує обмін речовин;
огірковий сік - відновлює імунітет, зменшує набряки, позитивно впливає на діяльність головного мозку.
Овочеві соки дуже корисні, але не пийте їх літрами - це не принесе додаткової користі, але може нашкодити організму.