Дієта при цукровому діабеті
Категорії статей: Харчування ;
Правильно підібрана дієта при цукровому діабеті не створює навантаження на ослаблену підшлункову залозу і нормалізує вуглеводний обмін в організмі. Ключовим моментом дієти при цукровому діабеті є обмежене вживання вуглеводів. При цьому важливо відзначити, що обмеження носять не стільки кількісний, скільки якісний характер.
Річ у тому, що вуглеводи бувають різними по структурі і характеризуються різною швидкістю засвоєння. Відповідно, підвищення вмісту цукру в крові при вжитку тих або інших вуглеводів відбувається не однаково. Прості легкозасвоювані вуглеводи-моносахариди швидко збільшують рівень глюкози, тому їх неможна споживати при цукровому діабеті. Вжиток таких вуглеводів у великих кількостях викличе дуже різкий стрибок концентрації глюкози в плазмі і може стати причиною гіперглікемічної коми.
Це не означає, що цукровмісні продукти зовсім не можна вживати. Згідно сучасним дослідженням, підсолоджені продукти можуть бути включені в дієту, але в дуже обмежених кількостях, збалансованими з іншими вугдеводовмістними компонентами і з прийомом лікарських засобів. Наприклад, основна частина кондитерських виробів, таких як цукерки, торти, тістечка, печиво, джеми, шоколад (особливо білий і молочний), а також солодкі газовані напої включають велику кількість легкозасвоюваного цукру. Ці продукти неприпустимі для вживання хворими цукровим діабетом. Замість цукру можна використовувати цукрозамінники. Природні цукрозамінники, що виготовляються з фруктів і ягід, вживають обмежено, оскільки у великих кількостях вони теж можуть викликати підвищення рівня глюкози. Штучні цукрозамінники не впливають на концентрацію глюкози в плазмі і можуть вживатися без обмежень.
Складні вуглеводи-полісахариди всмоктуються повільно або взагалі виводяться з організму в незмінному вигляді. Продукти, що містять такі вуглеводи, допускається включати в дієту. У раціоні хворих мають бути вуглеводи обох типів, тому дуже корисні, наприклад, овочі і фрукти. Клітковина, що міститься в них, уповільнює всмоктування вуглеводів, а глюкоза з овочів і фруктів засвоюється поступово. Також в дієту можна включити хліб (білковий для діабетиків, житній), деякі крупи - вівсяну, гречану, перлову, пшоняну та інші.
Не менш важливою метою дієти при цукровому діабеті є зниження вжитку жирів. Жири сприяють набору зайвої ваги і збільшують рівень холестерину в крові. Надмірне вживання жирів може серйозно вплинути на розвиток цукрового діабету, тому таким хворим забороняється їсти дуже жирні продукти. У якості жиру для приготування їжі рекомендується застосовувати вершкове, соняшникове і оливкове масла, тобто продукти рослинного походження. Максимально обмежують вживання жирного м'яса, ковбасних виробів, сирів, сметани, вершків.
Найгіршим варіантом є продукти, що містять одночасно велику кількість жирів і легкозасвоюваних вуглеводів. До таких продуктів відносяться морозиво, шоколад, продукти з кремовим наповненням: торти, тістечка, солодкі рулети та інші. Такі продукти мають бути повністю виключені з дієти.
Хворі цукровим діабетом повинні обмежити вживання алкоголю. Це обумовлено тим, що алкоголь блокує процес руйнування інсуліну, і разом з введенням гормону може викликати гіпоглікемію (різке зниження рівня цукру в крові). Особливо небезпечне вживання алкоголю на голодний шлунок.
Режим харчування і характеристики продуктів мають бути підібрані так, щоб запобігти різким коливанням рівня цукру в крові. Харчування має бути регулярним, без тривалих перерв. Не слід вживати їжу, яка погано засвоюється. Найбільш правильним для хворих цукровим діабетом вважається шестиразове харчування. При складанні дієти слід передбачити поступове збільшення кількості вуглеводів до обіду і поступове їх зниження в раціоні до кінця дня. Кількість і розподіл ввуглеводів за часом обов'язково повинні узгоджуватися з графіком прийому лікарських препаратів.
По зовнішнім джерелам